Cu o istorie de sute de ani, Rata Peking reprezinta una dintre cele mai rafinate retete de arta culinara chinezeasca. Daca astazi e atat de popular acest fel de mancare, acum 150 de ani , modul in care era preparata rata era menit doar pentru placerea regelui.
Ingrediente ( pentru 4 persoane)
- 1 rata intreaga (dezghetata peste noapte in frigider, in caz ca o luati congelata)
- 1 litru de apa
- 3 linguri sos de soia (de preferinta dark )
- 1 lamaie feliata
- 3 linguri de miere
- 150ml vin de orez
Clatite chinezesti
(Clatitele de rata le gasiti aici daca sunteti din Bucuresti)- 280g faina
- 280-300ml apa foarte fierbinte
- 2-3 linguri de ulei de susan
Sos dulce-picant de prune (il gasiti aici gata preparat la borcan)
- 10-12 prune medii (proaspete, din compot sau chiar din dulceata)
- 4 catei de usturoi tocati marunt
- 1 ceapa rosie medie, tocata marunt
- 1 lingura de ghimbir proaspat ras
- 2 linguri sos de soia
- 1/2 lingurita sos iute de chili
Pentru servire
- 2 castraveti (curatati de coaja si seminte) si 5-6 fire de ceapa verde, taiate in bastonase subtiri
Rata Peking
- spalati rata, curatati grasimea in exces , si apoi uscati-o bine cu servetele de hartie
- aduceti la fierbere apa impreuna cu sosul de soia, mierea, vinul de orez si lamaia, apoi lasati la foc mic pentru inca 20 min
- prindeti rata cu un carlig metalic din partea superioara
- tineti-o deasupra unui vas mare si botezati-o bine cu mixul fierbinte (folositi de 3-4 ori intreaga cantitate de lichid, pana ce rata este acoperita complet si isi schimba culoarea spre cafeniu / caramel)
- atarnati-o intr-un loc uscat, racoros si bine ventilat si lasati-o sa se zvante pentru minim 5-6 ore .
Dupa orele petrecute la uscat, rata isi va schimba radical textura, pielea ei devenind uscata si cu aspect de plastic sau pergament
cu cca 30-40 min inainte de a lua rata de la uscat, porniti cuptorul pe 240C, sa se incinga bine
- cand cuptorul a ajuns la 240C, puneti rata pe tepusa de rotisor (doar daca aveti rotisor)sau cu pieptul in sus pe o tava de roast, cu gratar (ca sa nu stea in grasimea care se va scurge) si bagati-o la cuptor
- dupa 15 min reduceti temperatura la 180C si mai lasati rata la cuptor inca 70 min (timp total in cuptor 15 + 70min) si apoi scoateti-o si lasati-o sa se odihneasca pentru 10-15 min, acoperita cu folie de aluminiu
Clatitele chinezesti (incepeti sa le pregatiti imediat ce ati bagat rata la cuptor)
- turnati apa fierbinte peste faina si framantati pentru cca 8 min, pana ce aluatul capata o consistenta elastica si o suprafata matasoasa
- acoperiti cu un servet de bucatarie umed si lasati sa se odihneasca pentru cca 30 min
- mai framantati aluatul inca 1 min si apoi rulati-l intr-un sul de cca 45x2.5cm si taiati-l in 18 bucati egale (cam de dimensiunea unei mingi de ping pong)
- infainati blatul de lucru si facaletul, apoi lucrati cu doua cate doua bucati
- inmuiati partea de jos a uneia dintre bucati in uleiul de susan si apoi asezati-o peste cealalta, presand usor cu podul palmei
- rulati cu facaletul cele doua bucati una peste alta pana obtineti o clatita cam de dimensiunea unui CD (atentie la margini, sa nu le subtiati prea tare, ca se vor lipi)
- coaceti clatitele in tigaia incinsa, dar uscata (fara ulei) pana cand apar puncte maronii pe ambele parti
- lasati-le sa se raceasca putin si apoi dezlipiti cele doua clatite (vor avea o parte rumenita, uscata, si una cleioasa, moale si din cauza uleiului de susan se vor desprinde usor una de alta)
- pastrati-le acoperite cu un servet umed pana le serviti (eventual le puteti reincalzi putin la microunde cand e gata rata)
Sosul picant de prune (il faceti in timp ce rata este la uscat, sau chiar si cu o zi inainte)
- puneti toate ingredientele intr-o cratita si lasati-le la foc mediu cca 20 min, amestecand constant, cat sa nu se prinda de cratita
- la final mixati-le bine in blender sau cu un mixer vertical si eventual dati sosul rezultat printr-o sita, sa capete o textura mai fina si sa scapati de cojile de prune, si lasati-l sa se raceasca
Servire
- dupa ce rata s-a racit putin (cam dupa 15min) luati un cutit bine ascutit si incercati sa taiati pielea in bucati cat mai mari, pe care apoi le taiati in fasii de cca 3-4cm si le asezati pe o farfurie
- dupa ce ati scos toata pielea de pe rata incepeti sa transati carnea si s-o taiati in fasii tot de 4-5 cm pe care le asezati langa fasiile de piele
-formati mini-rulouri din clatitele unse (pe partea moale) cu sos de prune si umplute cu carne, piele, castravete si ceapa verde.
Pofta mare !
Va recomand si :
Pachetele de primavara Baozi- 包子
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu