Sosul de soia (Povestea sosului de soia)



Descoperit in China in urma cu mai mult de 2500 de ani, sosul de soia este considerat a fi unul dintre cele mai vechi condimente din lume.A ramas ca o piatra la temelia multor bucatarii asiatice si nu numai.Astazi,este din ce in ce mai cunoscut in Occident ca o aroma si imbunatatire a aromei in mai multe tipuri de alimente.

Sosul de soia este unul din cele mai batrane condimente din lume. Produs si folosit de  mii de ani, initial in China, raspandit apoi in intreaga Asie, ulterior a patruns usor-usor in Europa (si nu numai) , mai ales de cand bucataria chinezeasca si japoneza au capatat amploare si apreciere pe aceste meleaguri. Cu gust intens si sarat si o culoare ciocolatie, sosul de soia are miraculosul rol de a intesifica gustul natural al ingredientelor in timpul gatitului, a le fragezi. El se naste din boabe de soia, care se lasa la fermentat si se amesteca in diferite proportii cu apa, sare sau grau, orez, melasa.


Exista multe tipuri de sos de soia, in functie de modul in care este produs si de tara de provenienta: China, Taiwan, Japan, Korea, Indonesia, Vietnam, Burma si altele. Totusi, diferentele (uneori) pot fi destul de subtile pentru un consumator obisnuit sau pentru o gospodina clasica, si, oricat ma incerca, nu  vom reusi sa fim toti masterchefi. Asa incat am sa ma limitez  in a va prezenta variantele cele mai intalnite pe piata din Romania, care sunt cele de provenienta chinezeasca. 

  • sos de soia proaspat, light 
  •  este un sos mai subtire si mai sarat. datorita faptului ca este mai deschis la culoare nu va schimba foarte mult culoarea preparatului, dar va oferi un gust distinct, inconfundabiul. Este facut din prima presa a boabelor de soia (de aceea se numeste fresh soy sauce) si se poate folosi atat in timpul prepararii mancarurilor cat si dupa, pe parcursul mesei, pentru un plus de gust


  • sos de soia dark 
  •  este un sos de soia mai gros si mai inchis la culoare, avand la baza sosul light de care am vorbit anterior, dar lasat la maturat. In procesul de productie i se adauga melasa si colorant alimentar caramel. Paritcularitatea acestui tip de sos (care este si favoritul meu)  este faptul ca isi desface aromele in timpul gatitului, influentat de caldura, motiv pentru care se foloseste mai rar dupa gatit, pentru a da culoare preparatului si mai des in timpul pregatirii. 



Studiile arata ca sosul de soia ( varianta dark) contine de 10 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu si contribuie la prevenirea prevenirea bolilor cardiovasculare. Este bogat in acid lactic si are proprietati anti-alergice.  Continutul de sare este mare, undeva intre 14–18%. 

Studiile arata ca urmatoarele informatii nutritionale pentru 100 ml se sos de soia :


  • 60 de calorii
  • Grasimi: 0.1 g
  • Carbohidrati: 5.57 g
  • Fibre: 0.8 g
  • Proteine: 10.51 g
  • Sodiu: 6 g





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu