Litchi – un fruct mic, dar puternic
Litchi – un simbol al romantismului si dragostei
Litchi, tradus din limba chineza ca si “dar pentru o viata plina de bucurie”, isi merita – cu siguranta – numele. Fructul contine vitamine si minerale care sustin o dieta sanatoasa, este dulce si delicios si este iubit de catre nativii din sud-estul Asiei de secole.Litchi – un simbol al romantismului si dragostei
Beneficiile pentru sanatate ale acestor fructe au fost analizate, dovedite si foarte apreciate si laudate in tari precum precum China, India si Indonezia, atat de mult incat litchi si-a pastrat loc in legendele stravechi ale poporului chinez. Se crede ca imparatul Dinastiei Tang si-a trimis garzile aproximativ 966 de kilometri departare pentru a-i aduce litchi si a-si ademeni, astfel, concubina preferata, cu pulpa dulce si parfumata a acestui fruct. Astazi, in China, ca urmare a unor astfel de legende, fructul litchi este un simbol de romantism si iubire.
Oricine mananca fructul, se indragosteste de el imediat. Dar daca faptul ca este atat de delicios nu va convinge sa il incercati, poate ca, daca veti citi cateva dintre beneficiile sale pentru sanatate, ii veti acorda acestui fruct tropical o a doua sansa.
Studii clinice
Doua studii efectuate concluzioneaza ca litchi previne cresterea celulelor canceroase. In pulpa sa, litchi contine flavonoide care se dovedesc foarte eficiente, in special, impotriva cancerului de san. Studiile au fost realizate de Universitatea Zhejiang Gonshang si Spitalul West China de la Universitatea Sichuan din China. Asadar, acest fruct mic care seamana cu o capsuna, poate contribui la protejarea organismului impotriva cancerului.
Un alt beneficiu pentru sanatate oferit de aceste fructe consta in faptul ca reprezinta o sursa importanta de vitamina C, o vitamina pe care organismul nu o produce in mod natural. Vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de inima si a cancerului. Vitamina C este buna pentru oase, piele si tesuturi si, prin urmare, este o vitamina foarte importanta pentru o sanatate generala buna.
Prin continutul ridicat de vitamina C pe care il au, aceste fructe ii ajuta pe cei care sufera de raceli, febra si dureri de gat. Litchi ajuta, de asemenea, organismul sa digere mancarea in mod corespunzator pentru a asigura cea mai buna nutritie si pentru o sustinere reala a sanatatii.
Chinezii cred ca litchi are, de asemenea, capacitatea de a calma durerea si a reduce glandele umflate. Chinezii trateaza aceste simptome cu fructe de litchi folosind leacuri stravechi si adeveresc puterea acestui fruct chiar daca, in prezent, nu exista studii care sa sustina stiintific acest argument.
Pe langa aceste beneficii pentru sanatate, litchi contine, de asemenea, fosfor, calciu, magneziu si proteine. Desi este originar din Asia, popularitatea si renumele acestui fruct ca unul sanatos, au contribuit la cultivarea in scop comercial a acestor pomi in California si Florida. Litchi se pot gasi in supermarket-urile din Asia, sub forma de conserve sau sub forma deshidratata sau se gasesc inglobate in jeleuri, gemuri, marmelade si sosuri specifice bucatariei asiatice.
Beneficiile nutritionale si pentru sanatate ale consumului de litchi
- Litchi contribuie la cresterea nivelului de energie al organismului.
- Creste nivelul fluidelor organismului, necesare pentru o sanatate buna.
- Sporeste sentimentul de bine.
- Este extrem de bogat in vitamina C si contine aproximativ 40% mai multa vitamina C decat portocala.
- Contine chiar niveluri ridicate de beta caroten, mai mari decat cantitatile continute in morcovi.
- Litchi este considerat un fruct cu proprietati diuretice si digestive.
- Contine acizi grasi nesaturati care ajuta la absorbtia beta-carotenului precum si multe alte vitamine solubile in grasimi.
- Contribuie chiar si la prevenirea formarii cheagurilor de sange, deteriorarilor severe ale celulelor si reduce incidenta accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 50%.
- Reprezinta o sursa adecvata de carbohidrati si fibre, care sunt esentiale pentru organism.
- Aceste fructe sunt sarace in calorii, nu contin grasimi saturate sau colesterol, dar abunda in fibre alimentare, care pot fi foarte importante pentru persoanele preocupate de greutatea corporala in exces.
- Litchi, intocmai ca si citricele, este o sursa excelenta de vitamina C; asigura 119% din valoarea zilnica recomandata de vitamina C la 100 g. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi.
- Este o sursa foarte buna de vitamine apartinand complexului B, cum ar fi tiamina, niacina si folatii. Aceste vitamine sunt esentiale, deoarece acestea functioneaza in calitate de co-factori pentru a ajuta corpul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele si grasimile.
- Litchi contine, de asemenea, o cantitate semnificativa de minerale precum potasiu si cupru. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, ajuta in controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale; prin urmare, ofera protectie impotriva accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor de inima coronariene. Cuprul este necesar pentru producerea eritrocitelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu