Colţunaşi chinezeşti 饺子

La ei nu exista sarbatoare fara coltunasi. Coltunasii chinezesti nu doar ca sunt deliciosi, dar si au o semnificatie in traditia chineza: prosperitate. Se spune ca un chinez cu cat manananca mai multi coltunasi, cu atat mai multa prosperitate va avea in casa. 





Forma unui coltunas este in general cea de semiluna, dar uneori la tara se pot gasi coltunsi cu desene in forma de spic de grau, ceea ce semnifica recolta bogata.  Umplutura coltunasilor difera: poate fi umplutura cu carne de proc, de pui cu praz, de oaie, sau cu legume, in special varza, sau mazare, telina sau morcov.  Reteta pe care am pregatit-o eu este cea mai raspandita in China si va spun ca este si preferata mea. Coltunasii cu aceasta umplutura sunt deosebiti si minunati!

Ne trebuiesc:
250 g faina alba de grau
150 g apa calda
1 praf sare
300 g carne porc semigrasa, tocata
3 foi varza chinezeasca
1 legatura ceapa verde
1 bucata ghimbir
2 lingurite amidon
1 varf lingurita piper
1 varf lingurita sare
2 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan

Intr-un castron punem carnea de porc, oparim intr-o oala cu apa clocotita foile de varza, le scurgem bine, dupa care le tocam marunt,

Adaugam ceapa verde tocata marunt, sosul de soia, vinul de orez, sarea, piperul si amidonul. 
Amestecam totul foarte bine cu mana. Trebuie sa obtinem o pasta compacta care sa nu se lipeasca de maini si sa nu fie prea moale, de aceea si adaugam amidonul. El va absorbi tot lichidul din umplutura. Daca umplutura este prea lichida, coltunasii se vor sparge la fiert si vor deveni prea moi.

Lasam umplutura deoparte si ne apucam de aluat amestecam faina cu sarea, in mijlocul fainii facem o gropita in care turnam apa calduta. 
Amestecam totul cu mana pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini. Formam o biluta de aluat pe care o lasam pe masa de lucru pentru 15 minute. din biluta de aluat formam un sul de aluat lung de 15 cm  din sulul de aluat rupem bucati de aluat de marimea unei nuci  din fiecare bucata de aluat facem cate o biluta    turtim fiecare biluta cu podul palmei      cu ajutorul facaletului intindem fiecare bucata de aluat     in centrul fiecarei bucati punem cam o lingurita din umplutura formata     unim partea dinspre noi cu partea opusa a aluatului si inchidem aluatul, avand grija sa strangem bine ca sa sigilam partea de sus a coltunasului     pozitionam partea dreapta a coltunasului in incheietura dintre degetul mare si cel aratator si strangem aluatul bine
    Punem o oala pe foc, cand apa a inceput sa fiarba bagam coltunasii cu grija in interior .
Se pot prajii dupa fierbere .



Va recomand si :













2 comentarii: