Wasabi



Wasabi estecunoscut și sub numele de „hrean japonez”. Rădăcina este folosită ca și condiment și are un gust extrem de puternic.
Spre deosebire de ardeiul iute care irită papilele gustative, wasabi produce vapori care irită căile nazale. Crește dealungul cursurilor de apă din munții Japoniei.
Rădăcina de wasabi este comercializată in stare crudă sau gata prelucrată sub formă de pastă. Odată ce wasabi este prelucrat sub forma de pastă, trebuie păstrat închis etanș, altfel iși pierde rapid gustul. Din acest motiv, bucătarii japonezi care prepară sushi servesc wasabi asezat între pește și orez.
Frunzele proaspete de wasabi sunt și ele comestibile și pastrează intr-o anumită masură gustul și iuțeala specifică rădăcinii. Se pot consuma murate peste noapte în oțet cu sare sau fierte și servite cu sos desoia.
Iritația căilor nazale provocată de wasabi dispare relativ repede comparat cu cea provocată de ardeiul iute.
Wasabi este servit impreună cu sosul de soia ca și condiment alături de sushi sau sashimi. Uneori wasabi și sosul de soia se amestecă formând un sos numit „wasabi-joyu”. Wasabi se folosește uneori presărat pe diverse legume care mai apoi sunt prăjite in ulei și servite ca aperitiv.
O recentă dar tot mai populară utilizare este înghețata de wasabi.

Cultivare

Peninsula Izu, din prefectura ShizuokaExistă puține regiuni care sunt favorabile cultivării de wasabi. Chiar și în Japonia există foarte puține locuri propice pentru cultivare:
  • Prefectura Nagano
  • Prefectura Shimane
  • Prefectura Yamanashi
  • Prefectura Iwate
Din cauza cererii mari, Japonia este nevoită să importe wasabi din:
  • China
  • Taiwan
  • Noua Zeelanda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu