Uleiul de susan











Uleiul de susan este de culoarea  chihlimbarului, un ulei aromat facut din seminte se susan presate si prajite.
Este un ingredient popular in bucataria chinezeasca.
Nu se utilizeaza sub forma de ulei de gatit pentru ca aroma este prea intensa si se arde foarte usor.
In schimb uleiul de susan este in mod normal adaugat ca agent aromatizant in etapele finale de gatit.

Susanul este originar din Orientul Mijlociu si India si a fost raspandit in America datorita sclavilor africani , care il foloseau mult in alimentatia lor, numindu-l benne.
Semintele de susan sun foarte bogate in proteine, iar in afara de aceasta contim un aminoacid esential numit metionina.Grasimile nesaturate pe care le contine impreuna cu lecitina si fitosterolul fac din semintele de susan un aliment care ajuta la reducerea colesterolului din sange.Semintele de susan contin de asemenea ,calciu,fier si zinc,minerale care ajuta la functionarea normala a organizmului, la formarea oaselor si dintilor.
Ajuta la metabolizarea grasimilor si carbohidratilor, previne impotenta. Semintele de susan contin anioxidantu si au proprietati anti-cancerigene.

100 g de seminte de susan conțin:
  • 598 caloriiî
  • 20 g de proteine
  • 58 g de grăsimi nesaturate
  • 670 mg de calciu
  • 10 mg de fier
  • 5 mg de zinc
  • vitamine din grupul B-urilor
  • vitamina E
Pentru ca organismul să asimileze componentele nutritive ale semințelor de susan acestea trebuiesc prăjite sau râșnite, altfel ele se evacuează întregi, fără a fi digerate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu