Sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul (acrit cu oțet) combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau in stare crudă, cel mai adesea pește crud.
Sushi este o mâncare relativ nouă chiar și în Japonia. A fost gătitită pentru prima oară la începutul secolului al XIX-lea. Înainte vreme, orezul acrit cu oțet era folosit ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui, peștele fiind învelit complet în astfel de orez.
Ingrediente:
250 gr de orez special pentru sushi
1 lingura otet de orez
4-6 foi de alge pentru sushi
1 castravete
1/2 avocado
pasta de wasabi
sos de sioa
ghimbir murat
1 covoras de bambus pentru rulat
Mod de preparare:
Orezul se lasa la inmuiat 20 de minute. Apoi se fierbe cu 2 cani de apa, pana aceasta se evapora complet. Se transfera intr-un alt vas si se toarna lingura de otet de orez pe deasupra. Se lasa la racit. Racirea poate fi accelerata cu ajutorul “vanticelului” unui evantai.
Intre timp ingredientele pentru umplutura se taie in fasii de 5 – 10 milimetri. Intr-un rulou poate fi un singur ingredient sau o combinatie – de exemplu, somon cu avocado, castravete – morcov – omleta.
O data ingredientele pregatite, incepe rularea. Pe covorasul de bambus se aseaza foaia de alga. Pe alga se tipareste orezul intr-un strat fin, lasand la capat 1-2 centimetri de alga liberi, pentru a putea face la final “sigilarea” ruloului. In capatul dinspre bucatar, se aseaza in linie, de-a lungul foii umplutura dorita. Se ruleaza cu ajutorul covorasului de bambus, impingand usor cu degetele, astfel incat sa se tipareasca bine orezul. Cand ruloul este format, se umezeste capatul de alga neacoperita cu orez si se incheie “sigiland” cu mana.
Se serveste cu sos de soia si wasabi gasiti aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu