Proprietatile galangalului



Galangalul este o plantă asemănătoare ghimbirului şi turmericului. De altfel, mai este cunoscut şi sub numele de „siamezul ghimbirului”. Planta este folosită des la gătit, în bucătăria din partea de sud-est a Asiei, în special în cea thailandeză. Rădăcina de galangal are însă şi numeroase proprietăţi medicinale, fiind folosită de sute de ani de specialiştii în medicina naturistă

Galangalul contine numerosi antioxidanti ce reduc actiunile distrugatoare ale radicalilor liberi si ale toxinelor care intra in corp. De asemenea, este o buna sursa de fier, sodiu, dar si de vitaminele A si C, precum si flavanoide si fitonutrienti ce va vor asigura o piele de invidiat. Iata cateva indicatii terapeutice ale galangalului:

1. Planta este folosita in medicina traditionala a popoarelor din Asia pentru a calma disconfortul cauzat de inflamatii ale abdomenului si ulcere. Daca aveti astfel de probleme e bine sa folositi constant galangalul in mancare, pe post de condiment, sau sa luati in fiecare dimineata, pe stomacul gol, 1-2 ml de tinctura de galangal.

La fel de bun este si ceaiul, baut cu jumatate de ora inainte de masa sau imediat ce se observa prezenta problemei digestive. Acelasi tratament cu ceai de galangal este indicat si in cazurile de dispepsie sau de flatulenta.

2. Planta s-a dovedit benefica si in combaterea diareii. Neplacutele simptome vor disparea daca veti mesteca o bucata de aproximativ 50 g de radacina de galangal cel putin cinci minute.

3. Cei care au stari de greata fie din cauza unor probleme digestive, fie ca urmare a raului de miscare (in masina, avion sau pe vapor) sunt sfatuiti sa mestece cateva felii de radacina de galangal proaspat. Planta este indicata si contra greturilor matinale, la femeile insarcinate, deoarece nu are niciun fel de efecte adverse.

4. Galangalul este cunoscut si pentru faptul ca stimuleaza circulatia si are, in acelasi timp, efect afrodiziac. Pentru a beneficia de aceste calitati ale plantei, beti in fiecare seara si in fiecare dimineata, inainte de masa, un ceai preparat din 0,5 g radacina de galangal maruntita la o cana cu apa clocotita. Ceaiul se bea dupa ce s-a lasat sa se „odihneasca" 5-10 minute.

5. Distruge celulele canceroase. Un studiu de laborator efectuat de specialistii indieni de la King's College a aratat ca galangalul ar putea fi eficient in tratarea cancerului. Doua varietati ale plantei au fost folosite de cercetatori si s-a dovedit ca ingredientele pe care le contine galangalul omoara celulele canceroase, protejand in acelasi timp celulele. Studiile s-au facut deocamdata doar pe animale.

6. Galangalul este benefic in tratamentul artritei si al artritei reumatoide. Pentru tratament, maruntiti circa un gram de radacina de galangal si puneti-o in jumatate de litru de apa clocotita. Acoperiti timp de zece minute, apoi strecurati si beti cate o cana inainte de mesele principale.


Întârzie îmbătrânirea şi stimulează circulaţia

Galangalul conţine numeroşi antioxidanţi ce reduc acţiunile distrugătoare ale radicalilor liberi şi ale toxinelor care intră în corp. De asemenea, este o bună sursă de fier, sodiu, dar şi de vitaminele A şi C, precum şi flavanoide şi fitonutrienţi ce vă vor asigura o piele de invidiat.Galangalul este cunoscut şi pentru faptul că stimulează circulaţia şi are, în acelaşi timp, efect afrodiziac. Pentru a beneficia de aceste calităţi ale plantei, beţi în fiecare seară şi în fiecare dimineaţă, înainte de masă, un ceai preparat din 0,5 g rădăcină de galangal mărunţită la o cană cu apă clocotită. Ceaiul se bea după ce s-a lăsat să se „odihnească” 5-10 minute.



Un studiu de laborator efectuat de specialiştii indieni de la King’s College a arătat că galangalul ar putea fi eficient în tratarea cancerului. Două varietăţi ale plantei au fost folosite de cercetători şi s-a dovedit că ingredientele pe care le conţine galangalul omoară celulele canceroase, protejând în acelaşi timp celulele sănătoase de efectele temutei boli. Studiile nu sunt însă complete şi urmează ca ele să fie duse la faza superioară, adică testarea pe oameni. Descoperirile de până acum sunt însă mai mult decât promiţătoare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu